Tibi Ușeriu și cei 27 de pași

 Posted by on Saturday, 11 March 2017  Add comments
Mar 112017
 

Tibi Ușeriu e o legendă vie. Fără să spun vorbe mari, cred că așa e. Cred că e un om de la care avem mult de învățat, un om – poveste. Și nu pentru că e un om perfect, cu un parcurs pe o linie dreaptă, ci tocmai dimpotrivă. Pentru că Tibi este un om care a cunoscut mult întuneric, care a trecut prin multe situații pe care cei mai mulți dintre noi putem doar să ni le imaginăm, ajutați de scenariile filmelor de acțiune. Tibi e un om care avea toate premizele pentru a rămâne o viață întreagă în întuneric. Și totuși, el a găsit calea spre lumină. Și ce lumină!

Cu o copilărie familiară pentru mulți dintre noi, cei care-am trăit ani într-un alt regim, plină de abuzuri și restricții, atât de apăsătoare și inacceptabil de dureroase încât ți se zguduie sufletul citind descrierile din carte și totuși, o copilărie cu dorințe și visuri înalte și senine, Tibi ajunge un adolescent cu o nevoie acută de-a se descurca, de-a evada din limitările mediului și ale societății. Anii tinereții îi petrece scriind niște capitole palpitante ale vieții lui, dincolo de linia legii. De la alba – neagră la jafuri armate, evadări din închisoare și acuzația de tentativă de omor, drumul îl duce spre petrecerea a aproape zece ani, de la 25 la 35 de ani, într-o celulă a unei închisori de maximă siguranță. Ce trăiește Tibi acolo, în spațiul acela sinistru, aparent singur, dar mereu însoțit de hoarda de demoni din mintea lui, chiar dacă e descris în carte, mie îmi pare extrem de greu de înțeles pentru noi, ceilalți.

După anii aceia în care Tibi plătește cu vârf și îndesat greșelile tinereții, revenirea lui la viață e pe cât de grea, pe atât de spectaculoasă. Reînvață să fie, să simtă, să creadă, să dorească. Reînvață viața în pași de alergător. Pas cu pas, participând la curse de andurață și ultra maratoane, Tibi își înfruntă demonii, trecutul, găsește în el puterea de a ierta. Să ierți o copilărie cruntă, să ierți violența și cruzimea, să ierți ani de greșeli grave, nu-i puțin lucru. Să poți să privești în tine însuți cu onestitate, să te vezi exact așa cum ești, cu toate umbrele și hidoșeniile și să poți, în același timp, să vezi și firicelele de lumină din tine, să te agăți de ele și să-ți dai voie să fii înțelegător cu tine, cu ceea ce ești, cu ceea ce ai făcut, e mai mult decât extraordinar. Acolo cred că e marea realizare, marea victorie a lui Tibi. Că a învățat cum să iasă din întuneric și să meargă pe un drum de lumină. Și tare-i frumoasă și cu sens calea pe care aleargă acum.

L-am urmărit pe Tibi în primăvara lui 2015 când a parcurs în alergare distanța de la Tășuleasa Social din Pasul Tihuța și până la Cluj Napoca, unde a participat la Maratonul AROBS. 215 km de alergare continuă, strângând fonduri pentru bolnavi cu insuficiență renală cronică. Pentru noi, dinafară, sunt niște cifre, e drept, impresionante, dar tot niște cifre pe care nu le putem simți, nu putem percepe real efortul pe care Tibi l-a făcut. L-am urmărit și anul trecut când s-a dus să-și înfrunte demonii în cea mai grea cursă din lume, 6633 Ultra Artic. Și-a câștigat-o. Nu doar că a trecut primul linia de final, după 566 km, dar cursa aceea a fost victoria lui asupra demonilor trecutului. L-am întrebat la Cluj, când a lansat cartea, dacă se mai teme de ceva și dacă mai are demoni de înfruntat. A spus că-și înfruntă demonii zi de zi, ca fiecare dintre noi, dar că nu se mai teme. Fantastică tărie de caracter, fantastică transformare.

Cartea pe care Tibi a scris-o, 27 de pași, e de citit. E prețioasă, tocmai pentru durerea pe care-o cuprinde în paginile ei, dar și pentru încrederea, optimismul și determinarea acestui om. Pentru că e o lecție de viață utilă despre bine și despre rău. Dar, mai ales, despre capacitatea noastră, a oamenilor, de a schimba direcția vieții noastre. De a găsi calea de împăcare cu noi, cu trecutul, cu ceilalți, cu viața.

Și acum Tibi a luat din nou startul acelei curse nebune. 6633 Arctic Ultra 2017 se desfășoară pe o distanță de 566 km, în apropierea Cercului Polar, între 10 și 18 martie, de la Eagle Plains (Yukon) și până la Tuktoyaktuk, pe malul Oceanului Arctic. Îi doresc să îi fie drumul exact așa cum are nevoie și să-i dea forță dragostea pentru viață pe care o poartă în el.

Chapeau, Tibi.

27 de pași

Like Be the first to like this

Lasă un răspuns: