Două zile la Legoland

 Posted by on Thursday, 20 April 2017  Add comments
Apr 202017
 

Legoland. Billund. Danemarca. 

Nu contează ce vârstă ai, ca adult sau copil, măcar o dată în viață, să-ți petreci niște zile într-un parc de distracții, e un must. Puștiul meu are 8 ani și jumătate. E destul de mare cât să se bucure de toate atracțiile din parcul de distracții și e suficient de mic cât să fie încă încântat de joacă și jucării. Momentul potrivit pentru un parc Legoland, o destinație pe care el, mare fan Lego, și-o dorea deja de vreo doi ani și eu o plănuiam chiar de mai demult.

Am decis pentru Billund, Danemarca, cel mai vechi parc al grupului Lego, primul înființat, chiar acolo, acasă la această afacere de familie începută de-un tâmplar, acum aproape o sută de ani și condusă în prezent de generațiile trei și patru a familiei fondatorului. Interesantă istorie, interesant parcurs al companiei care e pe primele trei locuri în lume, între companiile producătoare de jucării.

Billund e un sat – localitate dezvoltat în jurul fabricii Lego System și a parcului de distracții Legoland. Aeroportul din Billund a fost, la origine, aerodromul celor de la Lego, cedat ulterior și transformat în aeroportul zonei. Așadar, cam toată această parte de țară gravitează în jurul cărămizilor Lego.

Pentru a ajunge la Legoland, cea mai accesibilă variantă este cursa cu avionul, România (Cluj) – Billund. Aeroportul este la zece minute distanță cu mașina sau cu autobuzul de Legoland sau localitatea Billund.

Noi am ajuns dintr-o altă direcție, cu trenul spre Vejle și de-acolo cu autobuzul spre Billund. Bus-ul are stație exact în fața intrării în parcul de distracții, plus stație în centrul localității Billund și trece și pe la aeroport.

Parcul de distracții Legoland Billund nu e mare. Poți să-l parcurgi pe tot și să încerci toate atracțiile într-0 singură zi, mai ales dacă vizita acolo e într-o perioadă mai puțin aglomerată, așa cum am ales noi, luna aprilie. Parcul e deschis de la început de aprilie, pe situl lor se găsesc ușor toate informațiile.

Noi am decis pentru două zile la Legoland, o zi mi s-a părut prea puțin ca Puștiul să aibă într-adevăr timp să se bucure pe îndelete de toate. Am ales bine, cele două zile petrecute acolo, luni și marți (intenționat am evitat zilele de weekend), au fost chiar timp suficient să încercăm o dată toate atracțiile, iar pe cele preferate, de vreo trei, patru ori. Bănuiesc că pe timp de plin sezon parcul e sufocat de oameni și timpul de așteptare la o atracție e mult mai mare decât cele câteva minute cât a trebuit să așteptăm noi cam peste tot. Biletele de intrare în parc se pot lua pentru o zi, pentru două zile, sau ceva abonament pentru o perioadă mai mare. Noi am plătit 488 dkk pentru un bilet de adult pe două zile, adică 65 euro. Un pont bun a fost, pentru noi, folosirea unui voucher din catalogul Lego care se distribuie și în România și care ne-a asigurat intrarea gratuită pentru Marc, pentru cele două zile, cu condiția plății unui bilet de adult. Hărți ale parcului sunt la îndemână peste tot, în limbile engleză, germană și daneză.

Pe mine m-a impresionat Miniland, zona de reproducere din cărămizi Lego a unor părți din orașe ale lumii. Atenția la detalii, modul fidel de realizare a unor străzi întregi, a unor gospodării, gări sau aeroporturi, chiar e fabulos de impresionant. Te plimbi pe alei și ai impresia că ești un uriaș într-o lume a piticilor, extrem de colorată și parcă vie, cu străduțe îngrijite și împodobite cu multă verdeață, flori și copăcei reali.

Puștiul, sigur, a fost cucerit de zona Lego Ninjago, de activitățile 3D și 4D de acolo, de trenulețe, de zona de pompieri, de bărcile cu aventuri, pe-acolo am participat de mai multe ori la programele specifice. Nu i-au plăcut deloc roller coaster-ele, sunt trei mai mari în parc, nu cât de mari mi-aș fi dorit eu, nu atât de ușurele pe cât ar fi sperat el. Nu i-a plăcut nici casa bântuită, n-am putut să-l conving să încerce nici simulatorul de piloți de avioane unde am mers doar eu și, deși am ales doar nivel de dificultate doi din cinci, tot m-a dat un pic amețitor peste cap, în toate direcțiile. Sunt în parc și mai multe zone pentru copii mici mici, zona Duplo, carusele, trenulețe mici, tot felul de jocuri și activități, este și zona impresionantă cu mari construcții din Lego, cum e Statuia Libertății sau Muntele Rushmore cu președinții Americii. Mai e și un oceanograf și o zonă cu pinguini mulți și mici.

Magazinul Lego din incinta Legoland e cel mai mare magazin de genul acesta din lume, însă prețurile sunt mari, peste prețurile pe care le-am văzut în Copenhaga, de exemplu.

Ca un deficit al parcului, cred că sunt locurile de joacă aflate în zone închise, deci în interior, care lipsesc. Parcul e întins, afară sunt extrem de multe, la fiecare pas, zone de luat masa, de făcut picnic, când e timp frumos, e la îndemână să iei o pauză la soare sau la umbră. Dar, având în vedere clima extrem de variabilă a țării, a zonei, când acum e soare și frumos și într-o clipă cerul e greu de nori și plouă violent, nu ploaie ușoară de vară, ci cenușie și rece, care durează, cred că era necesar să fie gândite niște spații închise pentru petrecut mai mult timp. Nu sunt.

Cele două zile ale noastre, climatic, au fost cu de toate. În prima zi ne așteptam la ploaie și mare parte a zile a fost soare și călduț, spre după amiază a plouat mult și mărunt, în ziua a doua n-a plouat deloc, dar a fost rece, chiar a fulguit la un moment dat și soarele cam avea dinți. Am petrecut cam șapte ore pe zi în parc, alternând petrecerea timpului și joaca afară cu timp înăuntru, la diferite atracții.

Există în parc multe locuri unde poți să servești masa, restaurante sau căsuțe de take away cu tot felul. Prețurile sunt mari, la restaurantul cu specific all you can eat prețul pentru un adult era 189 dkk și jumătate din acest preț pentru copil, adică 25 euro adult și 12,5 pentru copil. Cea mai ieftină cafea a fost 35 de coroane, cam 5 euro, o înghețată cam 50 coroane, aproape 7 euro.

De ceva ani, călătoriile mele, ale noastre, sunt cât de low cost se poate, așa că am avut pregătite în rucsac sandwich-uri, ciocolată și alte mici dulciuri, apă și ceai cald. La intrare ne-au fost controlate gențile de un gardian, nu mi s-a spus că n-am avea voie cu mâncare adusă dinafară, am văzut că multe familii erau organizate ca și noi, cu pachețele în rucsac.

Angajații din parc mi s-au părut toți foarte amabili și deschiși, oferind zâmbete și informații pe bandă rulantă și interacționând peste tot cu copiii. Chiar mă întrebam văzându-i, cât de mult le-o și plăcea ceea ce fac, pentru că e vorba de multă răbdare, de multă rutină, de atenție la detalii, de implicare. Și toți erau tineri spre foarte tineri. Și foarte mulți.

Pentru noaptea de cazare dintre cele două zile de Legoland, m-am folosit de airbnb.com, ne-am cazat în localitate în Billund, cazarea a costat cam 90 euro, o cameră confortabilă într-o casă minunată, cu acces la bucătăria unde ne-am pregătit cina și sandwich-urile pentru a doua zi, după ce am făcut cumpărături la un magazin din apropiere, cu gazde prietenoase, oameni faini. Dar scump, da.

Totul e scump în Danemarca, de la transportul în comun la supermarket, iar în incinta Legoland prețurile sunt chiar și mai mari. Dar bucuria Puștiului a fost neprețuită. De fapt, bucuria amândurora. Acolo, în fața intrării, ne-am simțit amândoi, ca într-o poveste. Ca și cum am fi aterizat pe un tărâm magic. Am trepidat de emoție și o vreme am umblat pe aleile parcului într-un freamăt și o grabă de-a vedea cât mai mult, de-a încerca cât mai multe atracții. Da, să fii acolo îți transmite o stare tare faină. Nu degeaba Lego se traduce joacă bine.

V-arăt și fotografii. Și s-auzim de bine, cu bucurie copilărească în suflete.

Legoland (7)

Legoland (2)

Legoland (3)

Legoland (5)

Legoland (4)

Legoland (6)

Legoland (8)

Legoland (9)

Legoland (1)

Like 1 blogger likes this
avatar

  3 Responses to “Două zile la Legoland”

  1. ce frumos! e ca un vis. m am uitat cu pustiul meu la poze, care e de seama cu al tau. iti dai seama ce exclamatii au fost happy. multumim ca ne ai povestit si noua. macar cu gandul sa ajungem acolo.

  2. mi-ai făcut o poftăăăăăăăăăăăăăăăăă….

  3. Suuuper! Ce bucurie!

Lasă un răspuns: